Fastfoward! Astăzi, filozofia nu mai încape în tomuri și dezbateri universitare, ci trebuie să fie filmată pe verticală, să conțină un sound catchy și să îndeplinească regula de aur: să nu depășească 3 minute.
Merită deci pusă întrebarea: poate oare filozofia să fie adaptată la social media? Iată problema la care filozoful Vasile Tonoiu (nu este însă vorba de un filozof cu „F” mare de la „Filozofie”, ci de unul cu „f” mic de la… „ironie“) răspunde făcând filozofie. Nevăzut, neauzit şi neviralizat, Vasile Tonoiu este cel mai prolific creator de conţinut filozofic român al ultimilor ani.
Începând cu Şapte zile gânditoare, apărut în 2002, căruia i-au urmat alte 15 volume, autorul şi-a schimbat stilul scriiturii, renunţând la cel didactic, profesoral şi adoptând unul literar-dialogal, dedicându-se totodată şi desăvârşirii, după propria expresie, a vocabularului său final.
Şapte zile gânditoare (al cărui subtitlu este Conversaţii pro-, anti-, ante-, meta- şi post-Filozofice) – şi care ar putea foarte uşor să fie adaptată pentru TikTok cu titlul 7 zile – 7 idei filozofice care îți schimbă perspectiva este o analiză lucidă a crizei sau cotiturii în care se afla filozofia acum 20 de ani şi din care încă nu a ieşit. În volum se discută idei în dialog. Ideile, multe şi felurite, sunt susţinute de diferite personaje, dintre care cele mai importante şi reprezentative sunt @Relativist_Ironic99, @Metafizic_Realist şi @Gazetarul_Filozofic – fiecare cu propria nișă și propriul filtru, fiecare într-un duet exploziv care ar putea atrage mii de comentarii și remixuri.
Şapte zile gânditoare abordează o foarte mare varietate de probleme şi idei care aparent nu au nicio legătură una cu alta şi care ar putea să deruteze şi să plictisească pe un scroller grăbit, însă întreaga varietate de idei este explicabilă dacă avem în vedere metoda şi direcţia în care pare că merge filozofia astăzi. Autorul susţine ideea filozofiei fractaliste, pe care o şi aplică în cartea sa, adică acea filozofie care se adaptează algoritmilor social media şi integrează în discursul său heteroclitul şi disparatul informaţional care are ca model tehnica hipermedia. Dar nu oricum şi mai ales nu oricine poate să facă acest lucru, întrucât este nevoie de parcurgerea unei bibliografii imense, iar aceste informaţii trebuie sistematizate astfel încât să poată fi cu uşurinţă comparate şi puse în concordanţă cu altele, în vederea obţinerii unei semnificaţii mai bogate, multidimensionale.
Vasile Tonoiu încearcă totodată, prin varii argumente, să ne elibereze de teama superstiţioasă că, dacă am face o astfel de filozofie fractală, ne-am abate de la adevăratele probleme ale filozofiei autentice, aceea depusă pentru eternitate în marile texte din istoria filozofiei. Având însă în vedere societatea în care trăim astăzi, ceea ce ni se prezintă acum sub titlul de filozofie nu mai încape într-un ansamblu de texte şi problematici consacrate ca atare de instituţia universitară. În epoca internetului, figura filozofului activ în plan sociocultural este destinată fragmentării, dispersiei şi mediatizării audiovizualului, lucru nespecific până acum filozofiei.
Toate aceste probleme – şi multe, multe altele – sunt redate într-un stil voios şi plin de ironie, într-un vocabular extrem de bogat, pus la muncă prin intermediul forţării lui de autor sau poate de narator sau, cine ştie, poate chiar de metaautor sau metanarator.
Toate cele 15 volume care au urmat după Şapte zile gânditoare pot fi uşor transformate în tiktok-uri şi reel-uri. Obstacolul limbii? Ar deveni o discuție despre AI-ul care îți traduce gândurile în timp real. Diferența și alteritatea? Un viral despre cum să gândești ca un stoic în era hate-ului digital. Este Vasile Tonoiu un filozof clasic? Nu. Dar un creator de conținut filozofic pe social media? Cu siguranță.